10 Ekim 2019

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Kapsamında Makine Sektörü Çağrı Duyurusu Yapılmıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Makine Sektörü Çağrısı açılmıştır.

2019/109 No.lu Sirkülerimizde duyurduğumuz üzere, 18 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete’de "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği" ve buna ilişkin olarak "Öncelikli Ürün Listesi Tebliği" yayımlanmış ve söz konusu uygulama esaları tebliğinde;

  • Başvurular için Bakanlığın Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlere yönelik olarak duyuru yapmak suretiyle çağrıda bulunacağı,

  • Program kapsamında desteklenecek yatırımlarda, çağrı duyurusunda yer alan ürünlere yönelik olma ve çağrı duyurusunda belirlenen proje kapsamında yapılması öngörülen toplam harcamaların tutarından oluşan asgari proje tutarını karşılama koşulu aranacağı ve

  • Çağrı duyurusu kapsamında belirlenen temel kriterleri sağladığı tespit edilen firmanın kesin başvuru yapmaya davet edileceği

belirtilmiştir.

Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Makine Sektörü Çağrısı" 3 Ekim 2019 tarihi itibarıyla açılmıştır. Program ön başvuru bitiş tarihi 22 Kasım 2019 Cuma günüdür.

Buna göre;

  1. Başvurular, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı web sitesi olan https://www.hamle.gov.tr adresinde bulunan Program Portalı uygulaması üzerinden çevrim içi olarak alınacaktır.
  2. Başvuru işlemleri Program Portalı üzerinden, firmalar adına yetkilendirilmiş gerçek kişiler tarafından yürütülecek olup, gerçek kişilerin firmalar adına yetkilendirme işlemleri, 31/5/2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliğinin 5 inci maddesinde sayılan ve örneği çağrı duyurusuyla ilgili dokümanlar kısmında sunulan yetkilendirme belgelerinin ıslak imzalı hallerinin ön başvuru sürecinde elektronik olarak sisteme yüklenmesiyle yapılacaktır. E-TUYS sisteminde ilgili firma adına süresi devam eden yetkilendirmesi bulanan gerçek kişilerin ayrıca yetkilendirme işlemi yapması gerekmemektedir.
  3. Yetkilendirilmesi yeni yapılan kişilerin program sürecinde kesin başvuru işlemlerini sürdürebilmeleri için ön başvuru süresinin bitimini müteakiben en geç 15 gün içerisinde ıslak imzalı belgelerin aslının Program Yönetim Ofisine posta yoluyla ulaştırılması gerekir.
  4. Çağrı kapsamında sadece Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecek olup, birden çok tüzel kişiliği kapsayacak şekilde ortaklı başvuru yapma imkânı bulunmamaktadır.
  5. Çağrı kapsamında, sadece duyuru ekinde yer alan Makine Sektörü Çağrısı Kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Armonize Sistem kodlarına sahip ve/veya yenilikçi teknoloji alanları kullanılarak üretilebilecek ürünlerin, üretilmesine yönelik yatırım projeleri için başvuruda bulunulabilir.
  6. Başvurusu yapılan yatırım projeleri için AR-GE ihtiyacı bulunması durumunda AR-GE sürecine ilişkin bilgilerin de başvuru kapsamında sunulması gerekmekte olup, projenin AR-GE ve yatırım süreçleri bir bütün olarak değerlendirilerek karara bağlanacaktır.
  7. Başvurusu yapılan yatırım projelerinin toplam proje büyüklüğü (proje kapsamında öngörülen AR-GE ve yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 Milyon TL’den daha az olamaz.
  8. Ön başvuru süreci içerisinde sundukları bilgilerin incelenmesi neticesinde, yetkilendirme bulunmadığı halde, geçerli yetkilendirme belgelerinin elektronik ortamda sunulmadığı ve 4 ila 7 nci maddelerde sıralanan koşulların sağlanmadığının anlaşıldığı durumda başvuru sahibine eksikliklerin giderilmesi için bilgilendirme yapılacaktır. Eksiklerini yapılan bilgilendirmede belirtilen süre içerisinde gidermediği anlaşılan proje başvuruları kesin başvuruda bulunma hakkını kaybederek dikkate alınmayacaktır.
  9. Kesin başvuru süresi içerisinde AR-GE ihtiyacı bulunan firmaların ilgili TÜBİTAK destek programı kapsamında AR-GE sürecine ilişkin başvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Projelerin AR-GE kısmı için öngörülen tamamlama süresi ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 aydan fazla olamaz. İlgili TÜBİTAK destek programına ilişkin detaylar, çağrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin başvuru süreci başlamadan önce duyurulacaktır.
  10. Kesin başvuru süresi içerisinde, KOBİ vasfı taşıyan ve en az 1 (bir) proje paydaşı ile uzlaşı protokolü sunan firmalardan, KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki desteklere de başvurmak isteyen firmaların, öngörülen yatırım faaliyetlerinin net olarak ayrıştırılabilen bir kısmı için KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki başvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Yatırımın KOSGEB desteklerinden yararlanması talep edilen kısmı için öngörülen tamamlama süresi 8 ila ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 ay arasında olmak zorundadır. Stratejik Ürün Destek Programına ilişkin detaylar, çağrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin başvuru süreci başlamadan önce duyurulacaktır.
  11. Öngörülen yatırım faaliyetlerinin KOSGEB tarafından desteklenmeyecek olan kısmı için 2012/3305 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Stratejik Yatırımların Teşviki uygulaması kapsamında veya 50 Milyon TL ve üzerinde yatırım tutarına sahip projeler için 2016/9495 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında teşvik belgesi düzenlenmesi için firmalar talepte bulunabilecektir. Kesin başvuru süresi içerisinde yatırım teşvik belgesinin düzenlenmesi için gerekli olan bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir.
  12.  9 ila 11 inci Maddeler kapsamında talep edilen bütün destekler ve ilgili proje harcamalarının hepsini kapsayacak şekilde çağrı duyurusu ekinde yer alan formatta Proje Fizibilitesi Raporunun da kesin başvuru süresi içerisinde elektronik olarak Program Portalına yüklenmesi gerekmektedir.
  13. Kesin başvurunun tamamlanmasını müteakiben değerlendirme süreçleri başlatılacak olup, değerlendirme faaliyetlerine devam edilebilmesi için çağrı takviminde öngörülen süre içerisinde Bakanlık tarafından atanan yetkilendirilmiş bağımsız danışmanlık firması tarafından hazırlanacak olan Bağımsız Değerlendirme Raporunun elektronik olarak Program Portalına yüklenmesi gerekmektedir.
  14. Çağrı sürecinde ve desteklerin sağlanması sürecinde kullanılacak form ve şablonlar çağrı duyurusunun ilgili dokümanlar bölümünde yer almaktadır.
  15. Çağrı takviminde öngörülen tarihler ile form ve şablonlar, ihtiyaç duyulması halinde Program Portalında ilan edilmek suretiyle değiştirilebilecektir.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye aşağıda yer alan bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.

Çağrı Planı

https://hamle.gov.tr/Home/CagriPlani

 

Saygılarımızla,

Local Partner Consulting

Burada yer alan bilgiler belli bir konunun veya konuların çok geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade genel çerçevede bilgi vermek ve yorum yapmak amacını taşımaktadır. Bu bilgiler ile amacımız muhasebe, vergi, yatırım, danışmanlık alanlarında veya diğer türlü profesyonel bağlamda tavsiye veya hizmet sunmak değildir. Bilgileri kişisel finansal veya ticari kararlarınızda yegane dayanak olarak kullanmaktan ziyade, konusuna hakim profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir.